EFTER STORMEN

baat2tacloban copy

Livet har börjat hämta sig för de många människor som drabbades av tyfonen Yolandas (Haiyan) härjningar över några av de mellersta öarna i Filippinerna. Flera människor har dock förlorat både hem och delar av familjerna sina och för dem blir livet aldrig det samma. Fortfarande återstår dock en hel del arbete med återuppbyggnad av både hem och skolor.

En resa i de norra delarna av ön Cebu, i provinsen med samma namn, visar att stora delar här fortfarande ligger jämnade med marken och att många drabbade måste förlita sig på hjälp från myndigheter och flera av de hjälporganisationer som finns på plats. I Tacloban City, på ön Leyte, som drabbades hårdast av stormen, ligger fortfarande fartyg på torra land, bland förstörda bilar och hus.

skolbarntacloban copy

Mitt i detta kaos ser man på morgonen, för det mesta glada och skrattande, skolbarn på väg till den form av undervisning som fungerar i bråten. Allt har inte jämnats med marken, det verkar som vissa delar har drabbats medan andra står nästan orörda.

En ung gravid mamma vi pratade med, berättade att hon mist hela sin familj på 8 personer. Hon var på besök utanför staden Tacloban när tyfonen härjade och när hon kom hem efter stormen var alla i familjen döda och huset borta. Hon har nu fått en plats på ett norskt drivet barnhem på Mactan ön, där hon erbjuds att stanna med barnet. Där lovas hon en god utbildning medan barnet kan få en trygg uppväxt.

bilbaattacloban copy

De mellersta och södra delarna av Cebu, klarade sig utan några större skador, och flera hjälporganisationer har Cebu City och Lapu-Lapu City, med sin internationella flygplats, som bas för sin verksamhet.

I dessa delar av Filippinerna, märks inga skador efter stormen, och livet fungerar som vanligt för de flesta. Tvärtom, kan man säga att detta område sjuder av verksamheter, med nybyggnationer av både köpcenters och bostäder. De sistnämnda är dock inte för de fattiga utan verksamheter av ren business karaktär där pengarna kommer i första hand. Det är de rika och den nya mellanklassen som är målet för byggherrar och finansiärer, både när det gäller bostäder och gallerior.

newtownmactan copy

Ett annat område som blomstrar i Cebu är turismen. Det diskuteras nu om en utbyggnad av den internationella flygplatsen och nya hotell står också på bygglistan. Cebu vill bli centrum för turismen i landet och även om inte själva öarna i provinsen har allt att erbjuda sina besökare, är det härifrån man lätt kommer sig vidare till andra resmål.

Visayantravel.com vill gärna delta och bidra med vår kunskap om detta område till skandinaviska resenärer och kommer att uppdatera vår verksamhet online och bygga ut vårt kontaktnät.

Vill någon bidra med hjälp till dem som drabbats värst, ser vi till att bidrag hamnar hos dem det skall. Vi samarbetar med stiftelsen Younglifeph (www.younglifeph.com) som finns på plats för att hjälpa behövande barn.

av: Thomas Åkerblom

____________________________________________________________________________________________________________


Fredag den 7 juni - 2013

Svensk nationaldag med kinilaw

Kinilawhm


Så upptäckte jag (återigen) att den svenska nationaldagen har passerat obemärkt. Ett google news meddelande gjorde mig uppmärksammad på dagen som vi svenskar försöker göra till vår egen ”17 mai”. För mig som utlandssvensk måste jag erkänna att den norska dagen blir mer uppmärksammad än den svenska, både här i Filippinerna och då jag bodde i Spanien.

På ”17 mai” blir jag bjuden både hit och dit av både företag och privatpersoner, som bjuder på mat, sång och ”hygge”, mens den svenska 6 juni blir aviserat via google då jag inte markerat den i min almanacka.

Svenskar träffas inte på samma sätt som norrmän och inte någon av de svenskar jag träffar på firar eller ens nämner det faktum att det är svensk nationaldag. Dagen borde ju annars kunna bli den dagen om året då vi svenskar träffas och bjuder in våra vänner för att visa några av våra traditioner.

Något som är ganska svårt här. Svenska matvaror är så gott som omöjliga att hitta. Förra året kunde jag för dyra pesos köpa knäckebröd på en restaurang med svensk anknytning. Restaurangen övertogs dock av lokala ägare och knäckebrödet försvann. Ingen större förlust, eftersom det var så mjukt att jag måste stoppa in det i brödrosten för att få det hårt igen.
Svenska ostar och kaviar, blir det bara när jag får besök från Sverige, vilket inte sker så ofta.
För att trots allt högtidlighålla dagen, som blev firad i dag den 7 juni, eftersom jag glömde bort den sjätte, serverades istället filippinsk kinilaw med mjukt rågbröd, bakat av engelsman, något som kan påminna om våra inlagda svenska sillrätter.
Traditionell filippinsk kinilaw är fiskkött marinerad i vinäger med ingefära, lök, svartpeppar och chilipeppar. Den har en bitande och uppfriskande smak. Dess kryddiga och sura smak på minner om den svenska sillen och alla gillar den och det tar inte lång tid innan skålen är tom.

thomasåkerblom©
______________________________________________________________________________

Måndag den 21 januari - 2013

PIT SENYOR

sinulog2013

Förra veckan avslutades festivalen ”Sinulog - Pit Senyor” i Cebu City, en av landets största fester som lockar miljontals åskådare till stadens centrum under ett par veckoslutsdagar i januari varje år.

För Cebuanos, är den religiösa faktorn under festen viktigare än allt glam och glans, även om det också hör till under denna speciella högtid. Festligheterna har både religiösa och irreligiösa inslag, men tåget med män som slår bedövande toner på sina trummor och dansen genom gatorna är sedesamma utan de sexuella undertoner som finns på många andra karnevaler jag besökt.
Här går hela familjen med i gatorna och många har tagit med sig symbolen på stadens skyddshelgon, deras egen docka som representerar Jesusbarnet, som finns på en hedersplats i de flesta hem. Dockan är en kopia av originalet ”Santo Niño” som numer har sin hemvist i stadens katedral med samma namn. Originalet ska ha skänkts av erövraren Fernando de Magallanes, då han år 1521 kom till Cebu med sin lilla spanska flotta, efter en strapatsrik resa från Spanien och runt Sydamerika.

Det var hövdingens drottning som enligt legenden fick ”Santo Niño” då hon kristnades av de katolska erövrarna, tillsammans med sina infödingar som ofta hade blivit konfronterade av muslimerna som kom från söder.
Invånarna i dagens Cebu, tänker dock varken på Magellanes eller på Spanien under festligheterna. För dem är detta en filippinsk fest där den starka katolska tron står i fokus.

Själva tåget är inte så mycket speciellt för en besökande protestant, mest massa ljud, vackra färger och människor samt mycket skrän, något som filippinare älskar. Livet runtom festen är däremot en annorlunda upplevelse. På gatorna bredvid upplever jag kontrasterna och glädjen bland folket. Trafiken är stilla i centrum dessa dagar och den tropiska luften förvånansvärt fri från de normalt dominerande dieselavgaserna. Istället är det ångorna från rostad gris, torkad fisk, frukter, blommor samt grilldofter och matos från de otaliga matstånden som fyller luften i centrum.

Allt ackompanjerat av trummandet som på något sätt passar in alldeles harmoniskt.
Även i bakgatorna sjuder det av folk och jag hittar allt från festattiraljer till kläder och falska modevaror ifrån både gatusäljare och i de många stånden som är uppsatta i stadskärnan. Ett centrum som inte påminner om det jag är van att se i Europa.
Ibland ser det ut som om stadens arkitekter har tagit en näve olika (begagnade) byggklossar av cement, trä, stål och plast i olika färger, skakat om och kastat dem ut till både höger och vänster. Gatunamn finns numer, och kan ses på google maps, men gatuskyltar och husnummer är svårt att hitta. Här får jag rekognoscera via namn på kvartersområden, malls, byggnader, polisstationer, sjukhus etc., vilket går förvånansvärt bra.

En av anledningarna till att de breda boulevarderna numer inte är några vackra promenadstråk, är den normalt kraftiga biltrafiken i centrum, samt det faktum att staden så gott som bombades sönder och samman under det 2:a världskriget, och på grund av den följande dåliga ekonomin aldrig kunnat hämta sig. Diktatorn President Marcos, som härskade mellan 1965-1986, hade inget gott öga till provinsen Cebu, som för det mesta fick klara sig utan ekonomisk hjälp.

Men i Cebu City hittar du det mesta, från trendiga barer, lyxiga hotell, moderna shoppingcenter och alla möjliga andra nöjen. Men se upp, undvik att ströva runt i stadens gator på egen hand, både dag och natt. En filippinsk följeslagare är att rekommendera. Dåliga element finns i alla större städer jorden runt, och Cebu City är inget undantag. Under en fest som Sinulog, kommer dessutom lycksökare från många andra delar av landet, för att se vad och vem de kan lätta på både pengar och tillbehör. Briljera inte med kamera eller mobiltelefon och håll ett öga på vem du har runt dig.

Under söndagen trotsade hundratusentals människor värmen för att se på Sinulog Grand Parade, höjdpunkten under Sinulog med dansare i färgglada festkläder, utsmyckade dockor och jättar – allt som hör en karneval till. Enligt polisen uppgick folkmassan på stadens gator till 1,2 miljoner, många med paraplyer för att skydda sig från solen.

Funderar du på att uppleva Sinulog nästa år, boka hotell i tid, eller boka utanför staden och ta en taxi. Alla hotell i centrum höjer sina priser i Sinulog veckan och allt blir garanterat fullbokat.thomasåkerblom©