davaowelcome

Avrådan
Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Mindanao och Sulu-arkipelagen. Beslut om avrådan togs den 29 oktober 2007.

Med en areal på 104 630 kvadratkilometer är Mindanao landets näst största ö, en bergig ö där landets högsta berg Mount Apo är beläget. Davao City är den största staden på Mindanao och ön är den enda i Filippinerna som har en betydande muslimsk befolkning.

På grund av utbredd fattigdom och religiösa skillnader har ön länge varit platsen för muslimernas frihetsrörelse MILF (Moro Islamic Liberation Front). Efter ca 40 års strider för sin självständighet, med över 160 000 civila och runt 600 filippinska och amerikanska soldater dödade, ingicks i slutet av 2012 det historiska fredsavtalet mellan filippinska regeringen och de muslimska separatisterna i Bangsamoro, Mindanao.

Bangsamoro omfattar i dag provinserna Basilan, Cotabato, Davao del Sur, Lanao del Norte, Lanao del Sur, Maguindanao, Sarangani, South Cotabato, Sultan Kudarat, Sulu, Tawi-Tawi, Zamboanga del Sur, Zamboanga del Norte, och Zamboanga Sibugay samt städerna Cotabato, Dapitan, Dipolog, General Santos, Iligan, Marawi, Pagadian, Puerto Princesa, och Zamboanga.

Med sina runt 63 procent är den kristna katolska befolkningen i majoritet på Mindanao. Runt 32 procent av befolkningen är muslimer medan ca. 5 procent tillhör andra religioner. Den inhemska och urprungliga lumadsbefolkningen och morerna är idag en minoritet på grund av en stor immigration från Visayas-öarna till Mindanao. En befolkningsflyttning som har varit starkt stöttad av de filippinska myndigheternas bosättningsprogram.

Islam kom först
Enligt kartor och dokument från 1700-talet är Mindanao uppkallat efter infödingarna Maguindanaons som utgjorde det största sultanatet på den tiden. Islam spred sig dock redan på 1300-talet då arabiska köpmän kom till ön från Malaysia och Indonesien. Innan dessa kom, var invånarnas tro baserad på naturen (Animism). Människorna levde avskilt i små självständiga regioner. Den inhemska befolkningen konverterades snabbt av araberna och den första moskén i Filippinerna byggdes i mitten av det 14: e århundradet .

I slutet av det 16:e och fram till tidigt 1700-tal, kom de första spanjorerna till Mindanao. Redan då var emellertid islam väl etablerat i Mindanao och tron hade spridit sig norrut ända till Manila på ön Luzon.

Spanjorerna blev förskräckta över den starka muslimska närvaron på ön. De kom efter att morerna hade förvisats från Spanien efter århundraden av strider. Regionen är idag hem för de flesta av landets muslimska bosättningar.

Berg och vulkaner
Ögruppen Mindanao omfattar Mindanaoön själv och Sulu skärgården i sydväst. Ögruppen är indelad i sex regioner, som i sin tur är indelade i 26 provinser.

Bergen i Mindanao delas in i tio områden, med både berg och vulkaner. Diwata bergen löper utmed östkusten, från Bilas Point i Surigao del Norte till Cape Agustin i sydöstra Davao. I östra Davao, finns det flera toppar över 2 600 meter och en namnlös bergstopp ligger på hela 2 910 meter.

Utanför Davao och Surigao del Sur finns många korallrev och små holmar. Denna avlägsna kust är ytterst svårtillgänglig från oktober till mars på grund av de nordostliga passadvindarna. Några kilometer ut i havet ligger djupet Mindanao- eller Filippiner graven 11 400 m under havet som ett av de djupaste på jorden.

Väster om Davao City ligger två inaktiva vulkaner: Mount Talomo på 2 893 meter och Mount Apo på 3 412 meter. Mount Apo har den högsta punkten i Filippinerna och dominerar landskapsbilden över stora delar av ön.

Vid Lake Lanao ligger flera vulkaniska berg genom Lanao del Sur, norra Cotabato och västra Bukidnon provinserna. Minst sex av de 20 vulkanerna i detta område är aktiva. I sydvästra Cotabato, finns ännu fler vulkaniska berg som löper parallellt med kusten.

I Bukidnon och Lanao del Sur provinserna ligger en rad höglänta platåer med vulkaniskt ursprung. Platåerna utgörs av lavaflöden med aska och genomskärs av djupa raviner med spektakulära vattenfall. Dessa fall är betydande för utvecklingen av vattenkraft. Platåerna ligger runt 700 meter över havet och ger från den ofta tryckande hettan i lågländerna. Lake Lanao upptar huvuddelen av en platå i Lanao del Sur och är Mindanaos största insjö. Den sträcker på en trekantig med en 29 km lång bas. Sjön utgör en vacker prakt med behaglig temperatur och delas mitt itu av Agus River, som ger vattenkraft vid Maria Cristina Falls.

I en annan av Mindanao, 24 km söder om sjön Lanao ligger det spektakulära vattenfallet Jose Abad Santos Falls i Malabang. Ett av landets natursköna underverk vid porten till en 200 hektar stor nationalpark under utveckling. Limunsudan Falls är det högsta vattenfallet i Filippinerna med en ungefärlig höjd på 240 m. Det ligger i Iligan City.

Från staden Dipolog i nordöst går det bilfärjor till Negros och Cebu. Från Butuan City sträcker sig rullande kustslätter och I Misamis Occidental (väst) ligger den vilande vulkanen Mount Malindang. I Misamis Oriental (öst) är slätten smalare och öster om Cagayan de Oro, sträcker sig halvön ut mot Mindanao havet.

Mångkulturell
Mindanao är den mest mångkulturella ön i Filippinerna där människor med olika språk, stammar och raser möts. Mindanao har varit säte för två sultanat, Sulu och Maguindanao, som levt tillsammans med de spanska kristna. Här finns också flera buddhistiska och taoistiska tempel och tillsammans med de endemiska Lumadstammarna skapar dessa ett varierat mänskligt mönster.

Cebuano talas av de flesta människor i Mindanao och är modersmål i de flesta regioner, med undantag för de muslimska områdena på västkusten och bland bergsstammarna. Tagalog är också utbrett bland folket. Hiligaynon eller Ilonggo talas i södra Cotabato och en stor del av Cotabatoprovinsen. Engelska är också vanligt. Det spanskbaserade kreolska språket Zamboangueño Chavacano är fortfarande det huvudsakliga språket i Zamboanga City och Basilan.


Sightseeing med nya program

promiseland


Det har startats flera nya sightseeingsrutter på Mindanao, i första hand för mindre grupper och ensamma. Utfärder som riktar sig mot etnisk kultur, ekologi, med hisnande äventyr som dykning med familj- och seniorutflykter.

Mindanao har länge varit Filippinernas "förlovade land" inom turismen. Här erbjuds det mesta för entusiaster och här finns rika naturtillgångar och spännande attraktioner som tar andan ur sina besökare med sin enkla och naturliga skönhet. Här kan du verkligen upptäcka dolda paradis och undersköna platser som fortfarande är helt okända för turister

Populära turistmål
Nedanstående turistmål beräknas som ”säkra” för turister då de omfattar regioner där det inte förekommer strider:

Cagayan de Oro - Denna berömda stad i södra Filippinerna är inkörsporten till turistattraktionerna i inlandsprovinserna i Mindanao. Staden har sin egen flygplats samt en hamn som gör den åtkomlig för resenärer. Äventyr utgör den största lockelsen, med bland annat tropisk forsränning. Pasalubong är en lokal delikatess tillsammans med fyllt Pastellbröd och Chedeng s rostade jordnötter, och den läckra skinkan Jamón de Cagayan.

Camiguin Island – eldorado för dyk och snorkelentusiaster, Hibok-Hibok som är en av landets aktiva vulkaner, vita sandstränder och en levande landsbygd lockar turister till denna lilla ö i norra delen av Mindanao.

Siargao Island - Drömmer du om surfing och stora rullande vågor ska du resa till Siargao, en ö som vetter mot Stilla havet och Filippinerdjupet på nordöstra delen av Mindanao. Siargao Island är Filippinernas surfingcentrum och anses vara ett av världens bästa surfingställen. I oktober varje år, är ön värd för en internationell surftävling som lockar de bästa surfarna från hela världen. Siargao tillhör provinsen Surigao del Norte. Surigao del Sur, å andra sidan bjuder på pärlor som Tinuy-en Falls i Bislig City.

Davao City - Davaoprovinsen är kommersiellt och ekonomiskt centrum i Mindanao. Här ligger bland annat ”The Pearl Farm”, samt populära Samal Island med sina vita sandstränder och ett boende för allas budget. Davao är en stor fruktproducent för hela landet och härifrån kommer den intensivt luktande men välsmakande och populära Durian frukten, sursöta Pomelo och Marang, förutom en stor bananexport. Nattlivet är livligt i Davaos ”Matina Square” i stadens centrum. Här kan du också se den filippinska örnen och filippinska krokodiler. ”Mt Apo”, med Filippinernas högsta topp, ligger också i Davao.

Med dagens priser räcker pengarna längre på Mindanao än på många andra turtsidestinationer i landet.

På Mindanao finns generellt bara två klimatiska säsonger, den våta och den torra, eller Amihan och Habagat. Det innebär regnigt i juni-november, torrt i december-maj, svalt och torrt oktober-februari och varmt i mars-maj. Bästa tiden att besöka ön är under de torra månaderna. Medeltemperaturen är 26,6 ° C. Och luftfuktighet ligger mellan 71-85 procent. Den svalaste månaden är januari med 25,5 ° C och varmast är maj med 28,3 ° Celsius. Fjällområdet är svalare än låglandet.

Mindanao har flera stora fördelar jämfört med många andra asiatiska destinationer, landskapet och den folkliga värmen.

text och bild: thomas åkerblom - viskandinaver.com©