sinulog2013

Ögruppen Visayas består av flera öar i Visayanhavet och är en av tre huvudregioner i Filippinerna. De viktigaste öarna i Visayas är Cebu, Bohol, Leyte, Panay, Negros och Samar. Befolkningen på öarna Romblon och Masbate, räknas också som invånare i Visayas.

De första invånarna i Visayas var Austronesians och Negritos som kom till öarna för runt 6,000 till 30,000 år sedan. Bosättningarna bestod av olika infödingsstammar. På 1100-talet kom det grupper från Srivijaya (hinduer från Malackahalvön), Majapahit (som föregicks av Shrivijayariket, med bas på Sumatra) och Brunei, under ledning av hövdingen Datu Puti och hans stammar. De slog sig ner i Panay med omliggande öar.

På 1300 talet komde första arabiska sjöfararna till öarna och omvände många av stammarna till sin muslimska tro. Dessa stammar hade en blandtro av Islam och naturtron Animism. Det har också hittats bevis på handel med andra asiater.

Visayasfolket antas ha haft nära förbindelser med både Malaysia och Indonesien eftersom stammarna i Cebu förstod det malajiska språket när conquistadoren Ferdinand Magellan kom till ön i år 1521.

Efter Magellans expedition, som slutade med att han dog i strid med hövdingen Lapu-Lapu på ön Mactan, sände spanska kung Filip II conquistadorerna Ruy López de Villalobos och Miguel López de Legazpi, till området. De kom hit i åren1543 till 1565 och proklamerade öarna som spanska och kallade dem "Islas Filipinas" efter den dåvarande spanska kungen.

En ny era inleddes därmed i Visayasregionen och många av dess stammar började omvändas till den katolska kristendomen och anta en västlig kultur.

Under den filippinska revolutionen och det Filippinsk-Amerikanska kriget mellan 1896 och 1913, inleddes en egen revolution på ön Negros. Efter Filippinernas självständighet och efter det andra världskrigets slut i 1946, etablerade Visayasregionen sin egen regering. I dag är Visayas en region i landet Filippinerna.