Visumansökning via Filippinernas ambassad
Ansökan om tillfälligt visum kan göras antingen personligen eller via mejl. Ansökningarna skickas 30 dagar innan den planerade avresan till Filippinerna.
Behandlingen av visumansökningar tar ca 10 arbetsdagar efter mottagandet av en korrekt ifylld ansökan. Ofullständiga ansökningar bearbetas inte.

Avgifter och olika typer av visum:
1 Enkel inresa gäller i tre månader kostar 270 norska kronor;
2 Flera inresor gäller i sex månader och kostar 540 norska kronor; och
3 Flera inresor som gäller under ett år kostar 810 norska kronor.
Viktigt: Utförda betalningar återbetalas inte!
D. Ovan nämnda visum gäller endast för inresa. För en vistelseperiod som inte överstiger 59 dagar bestäms denna av immigrationspersonalen vid inresan i Filippinerna.
E. För personliga ansökningar av turistvisum krävs följande:
1 Pass (fotokopior godtas inte) gällande i minst sex månader efter den planerade vistelseperioden i Filippinerna.
2 En korrekt ifylld ansökan.
3 Ett korrekt fotografi i storleken 4,5 x 3,5 cm (färg eller svartvitt) taget tidigast sex månader innan ansökning av visum);
4 Kopia av resplan eller bekräftade flyguppgifter i Filippinerna (inklusive retur och vidare resa till annan destination); och
5 kvitto på betalda visumavgifter.
Viseringsansökningar utan kvitto på gjord inbetalning kommer inte att behandlas.
Vill du ansöka via brev krävs följande:
Kvittering från den sökandes bank att inbetalning gjorts till ambassadens bankkonto.
Ett adresserat returkuvert (med ditt namn och adress för returen av ditt pass).
Portoavgift för Sverige: 200 norska kronor för ett litet kuvert och 220 norska kronor för ett stort kuvert. (Observera att portot är per sökande och är inklusive porto och expeditionsavgift. Du ska inte skicka frimärken. Du kan bifoga pengar eller betala via ambassadens bankkonto.
För sökande under 15 år och som inte åtföljs av föräldrar gäller samma ovan nämnda grundläggande krav. Dessutom måste du också lämna ett intyg som stödjer och samtycker ansökningen och som är underskriven av båda föräldrarna samt har godkänts av en lokal notarius publicus, certifierad av utrikesministeriet, och som också har godkänts av den filippinska ambassaden i Oslo, Norge. I tillägg krävs en fotokopia av föräldrarnas pass.

Riktlinjer för inresa av tillfälliga besökare till Filippinerna
Danska, isländska, svenska, finska och norska medborgare som reser till Filippinerna för kortsiktiga affärer och turism får komma in i landet utan visum för en vistelse som inte överstiger trettio dagar, förutsatt att de har giltiga biljetter för hemresa ursprungslandet eller till annan utländsk destination och att deras pass gäller under en period av minst sex månader efter den planerade vistelseperioden.
Viktigt: Medborgare som tillåts att komma in i Filippinerna utan visum för en period av vistelse trettio dagar eller mindre och innehavare av provisoriska pass eller resehandlingar som utfärdas av deras länder behöver inte ansöka om visum.
(Uppgifterna är hämtade från Filippinernas ambassad i Oslo, Norge)


Förlängning av visum i Filippinerna
Du kan förlänga din vistelse i Filippinerna med upp till 16 månader utan att behöva lämna landet.
De flesta utlänningar reser in i Filippinerna utan visum och får då en stämpel i passet som gäller i 30 dagar. För att utöka uppehållet måste du gå till närmaste Immigration Office och förlänga det i ytterligare 38 dagar. Den första gången utställer immigration ett s.k. ACR kort vilket innebär att den första förlängningen blir dyrare.
Nu är du har vistats i Filippinerna i 59 dagar måste du gå till Immigration Office varannan månad innan stämpeln går ut.
Vissa Immigration Office kräver att du har långbyxor, skjorta och skor för att släppa in dig.
Varje förlängning har olika avgifter och kostar mellan ca 5600 Peso (ca 1007 sv.kr inkl. ACR kort) första gången och senare 3000 peso (ca 540 sv.kr.) per besök. Med alla olika tillägg inkluderade kommer detta att kosta dig ca 26000 Peso (ca 4680 sv.kr.) om året.
Sedan augusti 2007 kan ditt visa förlängas i upp till 16 månader totalt. Efter 16 månader bör du göra en in och utresa i landet eller försöka få en förlängning till 24 månaders uppehälle. En utresa kan normalt göras billigast med lågprisflyg till Hong Kong eller Singapore. Kom ihåg! När du reser tillbaka till Filippinerna måste du ha en giltig (helst öppen) utresa från Filippinerna för att kunna returnera.
Om du är gift och vill få en så kallad Balik Bayan stämpel i passet, som kan göras när du kommer tillbaka, måste du vara gift med en filippinsk medborgare.
Europeiska medborgare kan resa till de flesta av Filippinernas grannländer utan visum för kortare uppehåll. Singapore (30 dagar), Thailand (30 dagar), Malaysia (upp till 90 dagar), och Hongkong (upp till 90 dagar).