Bo i Filippinerna

smallhouse


Som pensionär är det relativt enkelt att bo i Filippinerna, värre kan det bli för den som ska jobba här. Som lärare finns det säkert många möjligheter. Det enklaste är att ha en egen business. Turistbranschen ökar också kraftigt, speciellt i denna region (Visayas).

Språket är en av de största fördelarna. De flesta förstår och pratar engelska, som ingår i den allmänna utbildningen.
Som utlänning kan du inte köpa mark här och därmed inte äga ditt hus själv. Som utlänning och gift står du dock med i köpkontraktet, med makan som är huvudägare och som måste vara en filipino. Det finns omvägar, bland annat genom att köpa fastighet genom ett firmanamn – som du äger. Går att fixa med advokathjälp.

Du kan däremot köpa och äga en lägenhet (condominium, eller condo) som det finns många att välja av till för oss skandinaver mycket låga priser, bland annat i Mactan/Cebu, där det byggs det flera nya hus/bostäder som erbjuder all service.

Att hyra kostar från runt 5000 peso för de billigaste rummen till 30-40,000 för ett stort hus. Mat är billigt, ungefär samma nivå, eller billigare, än i Thailand. Fortfarande är det billigast att handla råvaror på lokala marknader. Ägg, ris och grönsaker är billiga basvaror. Det dyker upp allt fler moderna supermarkets med fasta priser.

Det filippinska köket är inte så omfattande som det thailändska, kinesiska, koreanska och japanska, men inflytandet från dessa länder är stort här med restauranger överallt – både fastfood- och traditionella. Filippinsk mat är basvara och vi har det varje dag. Jag gillar den, speciellt när min fru använder recept från både Sverige och Spanien


Här i närheten finns flera stora moderna supermalls (Cebu City) som säljer allt. Populära tillhåll för många expats, då de erbjuder svalka, shopping, gym, caféer och restauranger.

Vi bor nära havet och jag går 3-4 dagar i veckan till en (svenskägd) dykresort (Kontiki Dive Resort, Maribago), med en restaurang som serverar hyfsad mat till hyfsade priser. Där är det bara några steg till havet och jag har alltid med mig snorkelutstyr för att njuta av bad och livet under ytan. Det finns också flera stränder på Mactan, tyvärr ligger de på privata områden som ägs av hotell/resorts, där du måste betala.


VISUM
Det finns två grundläggande typer av viseringar, immigrant visum och icke-immigrant visum.

Immigrantvisum tillåter en utlänning att stanna i Filippinerna som bosatt. Icke-immigrant visum är tillfälliga visum som löper.
Om kommer till Filippinerna för första gången, får du en 21-dagars stämpel på flygplatsen. På Filippinernas ambassad kan du också söka i förväg och få ett 59-dagars visum. Dessa är båda anses turistvisum och är under non-immigrant visum kategori.

Du kan stanna på ett Non-Immigrant turistvisum, är det möjligt, men måste då gå till Bureau of Immigration Office varannan månad i upp till 16 månader och få en förlängning. Efter 16 månader startas hela turistvisa processen på nytt om du väljer det. Är du gift med en filippinska, som jag, får du permanent uppehåll, vilket innebär besök på immigration en gång om året.

Det vanligaste sättet för utlänningar som bor i Filippinerna under en lång tid. För utlänningar som inte är gifta med en filippinska, finns det ett par andra alternativ för att vistas långsiktigt eller permanent i Filippinerna. Bland annat via ett speciellt Resident visum (SRRV) pensionärer. Men då måste du sätta in 10 000 USD (ca: 65 000 sv.kr) och ha en pension på minst 800 USD (ca: 5 128 sv.kr i månaden.

De andra alternativen är ett arbetsvisum, studentvisum eller det nya visumet SVEG (Special Visa for Employment Generation, or SVEG) .

Dessa tre viseringar är Non-Immigrant och tillfälliga, men kan fås för längre tid och behöver inte förnyas genom att lämna landet. De har inga speciella avgifter och behöver inte förlängas varannan månad. Men du måste ha ett företag här som vill anställa dig och de måste betala för arbetstillstånd och skatter.

Via SVEG kan du få visum om du utlänning skapar sysselsättning åt minst 10 filippinska anställda. Det är emellertid dyrt att upprätthålla Sveg.

Som gift med en filippinsk medborgare, har du möjlighet att välja två av de olika visum: Balikbayan Privilege (egentligen inte ett visum) och 13 (A) Resident Visa.

Balikbayan Privilege är som det 21-dagars turistvisum du får när du kommer hit och är gratis. Men i stället för visum i bara 21 dagar i Filippinerna, gäller det ett år. Du behöver inte betala något, och du behöver inte besöka Immigration. Kravet för Balikbayan Privilege är att du måste vara gift eller vara ett ogift barn under 21 till en filippinsk medborgare. Du måste visa bevis på din relation till den filippinska medborgaren som också måste resa med dig.

Detta är enligt många det mest bekväma och mest prisvärda (gratis) sättet att bo i Filippinerna för en utlänning gift med en filippinska, men det gäller bara för ett år och är inte ett permanent boendevisum.

De flesta filippiner är rejäla medborgare som älskar utlänningar, många av dem mycket gästvänliga och talar engelska, är utbildade och har rest till andra del av världen. De är också uppdaterade när det gäller aktuella världshändelser, mode, etc.